410 E-Street Renovation & Adaptive Reuse410 E-Street Renovation & Adaptive Reuse.410 E-Street Renovation & Adaptive Reuse.410 E-Street Renovation & Adaptive Reuse.410 E-Street Renovation & Adaptive Reuse.410 E-Street Renovation & Adaptive Reuse.410 E-Street Renovation & Adaptive Reuse.
Back to ProjectsBack to Projects

410 E-Street Renovation & Adaptive Reuse

Washington D.C.

IBI Group ▪ Gruzen Samton planned and designed the adaptive reuse and renovation of 410 E Street, originally designed by Nathan Wyeth for The District of Columbia in 1938. The 3 story, 41,000 sf limestone building is located on the Washington’s historic Judiciary Square. IBI Group ▪ Gruzen Samton prepared bridging documents for the building core, shell, and site restoration and was designer and architect of record for the interior fit up. Beyer Blinder Belle was the architect of record for the building core and shell.

The program included a Mediation Center and IT facility which serves The Judiciary Square courts campus. The renovation included major improvement in ADA accessibility, life safety, infrastructure and security. The project stalled in 2005 with the initiation of a feasibility study necessary to secure public funding and continued with programming and design development. The project was completed in 2012.

The project went through extensive reviews by the National Capital Planning Commission and the United States Commission on Fine Arts. A LEED® Gold project, it was awarded ‘Honorable Mention’ for National Capital Region Project of the Year by the US Green Building Council.